Άρθρα

18 Ιουλίου 2016

Κατοικίδια ζώα: Οι νέοι καλύτεροι φίλοι της μεταφραστικής έρευνας

Ο ρόλος που μπορούν να επιτελέσουν τα κατοικίδια ζώα και η κλινική κτηνιατρική, στην έρευνα της ανθρώπινης υγείας, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο.

Σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση μεταφραστικής έρευνας «Science translational medicine», γίνεται αναφορά στους παράγοντες που ωθούν τους ερευνητές σε στενότερη συνεργασία με τα κτηνιατρικά ιδρύματα. Ειδικότερα, αναφέρεται οτι η δημιουργία προκλινικών μοντέλων με γενετική τροποποίηση ή άλλους χειρισμούς, μπορεί μόνο μερικώς να αναπαράξει το παθολογικό υπόβαθρο μιας ανθρώπινης νόσου. Σαν αποτέλεσμα, πολλές θεραπευτικές επιλογές με θετικά αποτελέσματα, αποτυγχάνουν στις πρώτες κλινικές μελέτες. Απεναντίας, κλινικές οντότητες στα κατοικίδια ζώα, αντίστοιχες με ανθρώπινες, μπορούν να αποτελέσουν ένα σταδιο προκλινικής μελέτης, πρίν την δοκιμή σε ανθρώπους-ασθενείς.

Η προσέγγιση αυτή, δεν παραβιάζει την ευζωία των ζώων, καθώς δεν προορίζει τις δοκιμές σε υγιή ζώα, αλλά σε ασθενή, και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της νόσου τους. Ειδική αναφορά γίνεται στον σημαντικό ρόλο για ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας που έχουν: α) η αναβάθμιση της κτηνιατρικής επιστήμης σε κλινικό επίπεδο, που εκφράζεται τόσο με την δημιουργία κτηνιατρικών ειδικοτήτων, αλλά και β) με την διάδοση εξελιγμένων διαγνωστικών και εργαστηριακών τεχνικών.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν οτι για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας, επιβάλλεται να δημιουργηθούν διεπιστημονικές συνεργασίες, και να αυξηθεί η χρηματοότηση για τον τομέα της κτηνιατρικής έρευνας, που μέχρι σήμερα βρίσκεται στη σκιά της αντίστοιχης ανθρώπινης.

Επίσης περισσότερες κλινικές οντότητες, στην κτηνιατρική που αντιστοιχούν σε ανθρώπινες θα πρέπει να αναγνωρισθούν. Αναφέρεται επίσης, οτι ο σχεδιασμός των μελετών σε κατοικίδια ζώα θα πρέπει να γίνεται στα πρότυπα των αντίστοιχων ανθρωπίνων, ώστε τα αποτελέσματά τους να μήν περιορίζονται στην ενημέρωση της κτηνιατρικής κοινότητας, αλλά να αποτελούν εφαλτήριο για την ανάπτυξη θεραπευτικών λύσεων στην ιατρική

 

Πηγή: www.diagnovet.gr

ΝΕΑ ,
About admin

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *