Άρθρα

18 Ιουλίου 2016

Νέα στοιχεία για την εξελικτική πορεία των σκύλων

Έρευνες που έγιναν στη περιοχή της Yakutia της Ρωσίας έφεραν στο φως δύο εξαιρετικά διατηρημένες σωρούς κουταβιών ηλικίας 3 μηνών, η μελέτη των οποίων θα μπορούσε να αποκαλύψει στοιχεία για την διαδικασία της εξέλιξης των δεσποζόμενων σκύλων οπότε να δώσει στους επιστήμονες τη δυνατότητα να προσδιορίσουν με ακρίβεια τη χρονολογία εξημέρωσης του σκύλου.

Πιο συγκεκριμένα, πριν 5 χρόνια στην προσπάθεια εύρεσης χαυλιόδοντων μαμούθ στην Yakutia ανακαλύφθηκε σε μια παχιά και αποκρυσταλλωμένη από τον παγετό στιβάδα χώματος το ακρορρίνιο ενός κουταβιού άριστα συντηρημένο. Πέντε χρόνια μετά έγινε η ανεύρεση άλλων 2 κουταβιών εξίσου άψογα συντηρημένων, οι σωροί των οποίων χρονολογούνται 12.460 χρόνια πριν, με αποτέλεσμα τη συνολική κινητοποίηση των επιστημόνων παγκοσμίως.

Ο Sergei Fyodorov, επικεφαλής των εκθεμάτων του Mammoth Museum του πανεπιστημίου North-Eastern Federal στην πρωτεύουσα της Yakutsk αναφέρει ότι πρώτη φορά στα χρονικά ανακαλύπτεται ένα σαρκοφάγο ζώο με άθικτο το δέρμα, το τρίχωμα, τα εσωτερικά του όργανα. Προσθέτει ότι τα κουτάβια απεβίωσαν σε ηλικία 3 μηνών και πιθανώς είναι από την ίδια μητέρα.Ο εγκέφαλος ενός εκ των δύο είναι τόσο καλοδιατηρημένος που θα χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω συγκριτικές μελέτες. Η σπανιότητα αυτών των σωρών προκύπτει όχι μόνο από το ότι είναι άριστα διατηρημένοι αλλά και ότι συνήθως οι σκελετοί τόσο νεαρών ζώων είναι άκρως εύθραυστοι και δεν αντέχουν στην πάροδο του χρόνου. Τα 2 αυτά κουτάβια ονομάστηκαν Tumat από το πλησιέστερο χωριό του σημείου που βρέθηκαν.

Παράλληλα με τα κουτάβια, βρέθηκαν τα απομεινάρια ενός σκελετού μαμούθ, ο οποίος αποδείχθηκε ότι είχε δεχθεί επίθεση από ανθρώπους, το οποίο αποτελεί ένα επιπρόσθετο στοιχείο για τον προσδιορισμό του αν τα κουτάβια ήταν άγρια ή εξημερωμένα. Οριστική απάντηση μπορεί να δωθεί με την ανακατασκευή των γονιδιωμάτων τους, η οποία απαιτεί τουλάχιστον ένα χρόνο.

Ο εξελικτικός βιολόγος Greger Larson του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ένας εκ των επιστημόνων που ασχολούνται με τον προσδιορισμό της χρονολογίας και της γεωγραφικής περιοχής του πρώτου σκύλου που εξημερώθηκε, δήλωσε ότι τα κουτάβια Tumat μπορεί να είναι το ενδιάμεσο εξελικτικό στάδιο μεταξύ του λύκου και του σκύλου. Η εξελικτική διαδρομή του σκύλου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο διότι έγινε ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου πριν ακόμα αυτός εγκατασταθεί σε μια περιοχή την οποία καλλιεργούσε όσο και του ότι δεν γνωρίζουμε εάν εξημερώθηκε σ’ ένα ή πολλά μέρη ανεξάρτητα μεταξύ τους. Άλλο εξίσου σημαντικό ερώτημα είναι το εάν ο άνθρωπος υιοθέτησε πρώτος κάποια κουτάβια πυροδοτώντας τη διαδικασία της εξημέρωσης ή εάν οι λύκοι στράφηκαν στους ανθρώπους για την εύρεση τροφής.

Ένα σημαντικό εύρημα που ήρθε στο φως είναι τα παράσιτα που βρέθηκαν στο σώμα του δεύτερου σκύλου, τα οποία θα αναλυθούν όπως και το περιεχόμενο του στομάχου. Όταν έγινε η διάνοιξη του στομάχου προς μεγάλη έκπληξη όλων βρέθηκαν κυρίως κλαδιά και χόρτα, γεγονός που συνηγορεί στο ότι είτε ήταν παμφάγα και με την εξέλιξη έγιναν σαρκοφάγα ή αναγκάστηκαν να τραφούν έτσι, επειδή παγιδεύτηκαν σε εκείνη την πλαγιά.Με αυτό τον τρόπο θα μυζήσουμε πληροφορίες για τις δρατροφικές συνήθειες και για τα είδη παρασίτων εκείνης της χρονικής περιόδου, συμπληρώνοντας σιγά σιγά το παζλ για τη φυσιολογία των προγόνων των σημερινών σαρκοφάγων. Η παλαιοντολόγος Mietje Germonpre από το Royal Belgian Institute δήλωσε πως ο άριστα διατηρημένος ιστός θα δώσει πολύ περισσότερες πληροφορίες από ότι τα συνηθησμένα απολιθώματα, όπως οστά και οδοστοιχία.

Βέβαια αναμένονται και άλλα ευρήματα καθώς σταδιακά λιώνουν οι πάγοι από τις βροχές στις περιοχές κοντά στη Yakutia που θα ενισχύσουν τη βάση δεδομένων σχετικά με τα εξελικτικά στάδια των κυνοειδών.

-Επιμέλεια άρθρου-
Μαρία Ζαχαροπούλου

 

Πηγή: www.diagnovet.gr

ΝΕΑ, ΣΚΥΛΟΣ , ,
About admin

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *